Ca să înțelegem cum gândesc americanii, ce înțeleg prin libertate și democrație (cu totul diferit de ceea ce înțelegem noi, pentru că insereaza ingredientul pe care noi îl repugnan: morala creștină), trebuie să ne întoarcem în istorie! Știu că voi fi criticat și persiflat pentru opinie, dar adevărul nu poate fi escamotat, oricât de subiectivi și fanatici am fi. Iar adevărul, când e vorba de Statele Unite ale Americii, își are originea în educație și libertatea oferită de educație. Educația adevărată care deschide ochii și hrănește intelectul, nu pseudo-educația ori analfabetismul funcțional. Până a știut să citească (adică sa fie educat), omul, în evul mediu, a fost manipulat, religios, de preoți și cler și îngenuncheat prin dictatura militară. Apoi, când Martin Luther a reușit prima traducere a Bibliei și a publicat cele nouă teze (1517), adevărul – ținut ascuns peste 1000 de ani – a fost relevat, în simplitatea lui, dezgolit de ceea ce biserica apuseana (catolică) și cea rasariteana (ortodoxă) i-au adăugat suplimentar, cu scopul de a exploata ignoranță (Apropo! Câți ați citit vreuna din tezele lui Martin Luther?). O dată dezgolit (dezbrăcat de surplusul ce s-a dovedit minciuna cu ajutorul căreia ignorantul needucat era ținut captiv și manipulat), adevărul a explodat, creând o nouă castă , a scepticilor, care n-au mai acceptat dominația religioasa, ca ceva impus de divinitate și nici asuprirea prin forță ori constrângere, experimentând adevărata libertate: cea generată de propria decizie. Și s-au scuturat de dogme și percepte adăugate, devenind liberi. Așa a apărut protestantismul, ca victorie a educației, asupra ignoranței.
Asta a provocat ruptura unei mari părți a populației Europei occidentale de dogmele catolice, care a generat războiul de treizeci de ani dintre catolici și protestanți (1618-1648), în urma căruia creștinii s-au măcelărit între ei, pentru că biserica catolică nu a permis ca adevărul (respectiv educația care releva adevărul) să triumfe. Așa s-a scindat Europa occidentală, din punct de vedere religios și social. Nordul a devenit protestant, adică liber religios și cu o alta formă de organizare socială, iar sudul a rămas, predominant, catolic, sub dictatură. Amenințați cu moartea, pentru că nu mai acceptau minciuna promovata de catolicism, protestanții, aflați în sud-ul Europei (o parte, precum transilvanenii și în centrul Europei), pentru a-și păstra libertatea față de dictatura religioasă și a-și salva viața, au emigrat în masă, peste Atlantic, unde și-au găsit un nou cămin. În noul cămin, dictatura religioasă a fost abolita din start. Așa s-a născut adevărată libertate, pe care noi, cei din estul Europei, aflați sub dictatura ortodoxiei (care n-a trecut printr-o reformă precum cea catolică, generată de răscoala protestantilor împotriva dogmelor, păstrând-și veleitatile arhaice, anacronice) și a politicului înfrățit cu religia, n-o vom înțelege niciodată. E nevoie de mult turism (și multă, multă educație) pentru a înțelege adevărata libertate occidentală. Apropo! Credeți că, întâmplător, cel mai ridicat nivel de trai, de moralitate, civilizație și de democrație reală se află în tarile din nordul Europei (Danemarca, Norvegia, Finlanda, Suedia), Marea Britanie, SUA, Canada, Australia, Noua Zeelanda, unde protestantismul religios și-a pus amprenta? Nu e întâmplător! Numitorul comun e libertatea religioasa (neoprotestantismul), bazat pe morala creștină, care a denunțat dictatura religioasa și a permis conducerea societății prin implementarea deciziei majorității, prin vot universal.
O libertate generata, în primul rând, de educație (traducerea, citirea și înțelegerea Bibliei fiind factorul determinant) și de conștiința morală generata de libertatea religioasa. Acest gen de libertate o au cetățenii Statelor Unite ale Americii. O libertate conservatoare, bazată pe principiile libertății religioase și de conștiință, pe care puțini dintre români o înțeleg, percep și iubesc. De aceea n-o să înțelegem, niciodată, societatea americana. Cum votează și regulile ei morale, mai ales în ce-i privește pe emigranți. Pentru că au cu totul alt fundament decât cel pe care este construita societatea românească. Și alt gen de toleranță. De aceea n-a reușit experimentul democrat, garnisit cu idei și teorii marxiste, pentru că-l negau pe Dumnezeu, substituind-l cu omul virusat cu vicii imorale. Nu poți impune, într-o societate care a experimentat peste 200 de ani, libertatea bazată pe adevăr, o libertate utopica, oferită de doctrina marxist – comunistă și de teoriile libertinajului imoral, pentru că e un surogat care ascunde ingradirea libertății, promovând dictatura de tip corporatist.
De aceea a câștigat Trump în America. Pentru ca a promis revenirea la normitatea generată de principiile creștine fundamentale. Americanii iubesc libertatea bazată pe adevăr, pe dreptate și credința în Dumnezeu, libertate pe care, din păcate, pentru că este bombardat de formalism și surogate, românul n-o va înțelege niciodată.