Astăzi a fost semnat un acord de finanțare în valoare de 128 de milioane de euro, proveniți din fonduri europene, pentru un proiect de cercetare de importanță strategică pentru România și Europa – Centrul Internațional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluvii – Mări, cunoscut ca DANUBIUS-RO. Proiectul își propune să răspundă unor provocări esențiale în ceea ce privește mediul și tranziția între apele de fluviu și mare.
„România va avea un hub unic de cercetare în Europa. DANUBIUS-RO reprezintă o infrastructură crucială pentru abordarea provocărilor de mediu din zona fluvii-mare. Acesta va fi condus de țara noastră, ceea ce este o premieră în Europa,” a declarat Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, subliniind rolul tehnologiilor moderne, cum ar fi inteligența artificială și analiza big data, în dezvoltarea și implementarea proiectului.
Ceremonia de semnare a fost condusă de vicepremierul Marian Neacșu și șeful Cancelariei Guvernului, Mihai Ghigiu, contractul fiind co-semnat de Adrian Câciu, ministrul investițiilor și proiectelor europene, împreună cu Mihaela Marinela Păun, directorul general al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Științe Biologice, lider al proiectului. DANUBIUS-RO este programat să fie finalizat în 60 de luni și va include 17 laboratoare echipate cu cele mai noi tehnologii pentru studiul mediului și protejarea ecosistemelor fluviale și maritime.
Consorțiul responsabil de implementarea proiectului reunește mai multe instituții de prestigiu, printre care Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Științe Biologice, Institutul de Geologie și Geoecologie Marină Geo-Ecomar, Institutul Delta Dunării și Institutul de Geodinamică. Prin aceste colaborări, România își consolidează rolul de lider în cercetarea de mediu din Europa, facilitând totodată dezvoltarea unor soluții inovatoare și durabile pentru protejarea biodiversității și resurselor naturale.