spot_imgspot_img
AcasăEvenimentComplexul Muzeal Bistriţa-Năsăud vă invită în 9 august 2024 la evenimentul cultural...
spot_img

Articole noi

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud vă invită în 9 august 2024 la evenimentul cultural organizat în parteneriat cu Siebenbürgiesches Museum Gundelsheim, Germania.

Din cadrul evenimentului face parte expoziţia de acuarelă a Julianei Fabritius-Dancu – “𝐂𝐨𝐬𝐭𝐮𝐦𝐞 𝐭𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭̧𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞. 𝐃𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞. 𝐂𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞”.

Vom prezenta 30 de lucrări puse la dispoziţie de Muzeul Transilvănean Gundelsheim de care vă veţi puteţi bucura până la sfârşitul lunii septembrie 2024.

Juliana Fabritius-Dancu (n. 21 ianuarie 1930, Sibiu – d. 7 august 1986, București) a fost artist plastic, etnograf, istoric de artă, scriitoare şi traducătoare de limbă germană. Lucrările prezente în expoziţia de la Muzeul Bistriţa sunt reprezentări ale costumului tradiţional săsesc realizate într-o amplă cercetare şi documentare în localiţăţile săseşti din Transilvania în jurul aniilor ’70.

Activitatea ştiinţifică şi artistică a Julianei Fabritiu-Dancu este impresionantă. Studiază pictura la Academia de Arte din Bucureşti. În 1958 se angajează ca desenator la Muzeul Naţional Brukenthal şi apoi la Muzeul Satului. În această perioadă 1958-1967 realizează peste două mii de lucrări, surprinde imagini, portrete, edificii, monumente istorice, obiecte de uz casnic, ceramic, schiţe de arhitectură. Această documentare vizuală este însoţită de note şi studii ştiinţifice referitoare la istoria şi evoluţia comunităţii săseşti, dar şi ale comunităţilor de români, şvabi şi maghiari.

Haideţi, vineri, 9 august, ora 17.30 să aflaţi mai multe aspecte din viaţa Julianei Fabritius-Dancu, o artistă puţin cunoscută în România.

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata