Fundatiile care se folosesc pentru ridicarea cladirilor se aleg in functie de solul pe care se construieste, de tipul cladirilor, de sarcina si masa lor. O alternativa folosita cu succes pentru o fundatie in banda sau monolitica, care se utilizeaza in special pentru constructia de depozite sau de complexe logistice, o constituie fundatiile tip piloti de indesare.
Desi poate parea un lucru complicat, un pilot de indesare este un stalp patrat construit din din beton armat care se termina cu un capat ascutit, sub forma de piramida, care intra in pamant. In functie de destinatia, suprafata, greutatea si sarcina de pe baza constructiei, deseori pentru a instala fundatiile se folosesc stalpi de sustinere numiti piloti de indesare. Acesti stalpi au sectiuni transversale cu dimensiuni care pornesc de la 20×20 cm si ajung pana la 40×40 cm, iar lungimea lor este de la 3 m pana la 24 m. Acesti stalpi fabricati din beton armat sunt intariti pe interior cu un canal din otel ori un grilaj sau o placa monolitica. Sarcina lor este sa asigure stabilitatea cladirilor care se construiesc in zonele aflate in panta si unde solul este slab ori instabil. Cei care apeleaza la o fundatie cu piloti de indesare stiu ca aceasta este cea mai potrivita pentru construirea de depozite cu diverse destinatii si sa foloseasca terenuri aflate in zone cu un peisaj complex si sol care ridica probleme pentru constructii, facand in acelasi timp economii semnificative la cheltuielile pentru fundatie. Pe scurt, sa se construasca o fundatie folosindu-se piloti de indesare este cea mai buna si mai sigura solutie pentru reducerea costurilor de constructie pentru depozite. O fundatie facuta cu piloti de indesare, luandu-se in considerare si materialele necesare, si mana de lucru, va costa de aproxitmativ 3 ori mai putin decat turnarea unei placi care sa aiba aceeasi capacitate portanta. Acest lucru se datoreaza faptului ca una dintre caracteristicile de baza ale pilotilor de indesare este data de capacitatea lor portanta foarte mare. Un singur pilot de indesare poate rezista unei sarcini de 10 pana la 60 de tone, in functie de dimensiunile lui. Pentru o siguranta deplina, atunci cand se calculeaza numarul si sectiunile necesare suporturilor de piloti, se ia in considerare o marja de cel putin 30%.
Fiabilitate si durabilitate
Faptul ca pilotii de indesare sunt bagati in pamant mult mai adanc decat nivelul de inghet al solului, fundatia nu va fi niciodata expusa vreunui risc la inghet in timp de iarna. Mai mult, pilotii de indesare nu patrund mai adanc in sol si nici nu sunt impinsi in afara solului atunci cand pamantul ingheata sau se dezgheata.
Asemenea structuri ofera posibilitatea de a se construi pe orice tip de santier. Aceste caracteristici fac ca fundatiile cu piloti de indesare sa poata fi instalate fara probleme in soluri slabe, cu stabilitate redusa, in zone aflate in panta, unde exista diferente de inaltime. Datorita structurii lor realizate din beton armat nu vor fi afectate nici de umiditatea solului, nici de coroziune, reducand la minim orice efecte negative ar putea avea compusii chimici si organici din solul pe care se construieste. Pentru o intelegere mai buna a sigurantei pe care o ofera, trebuie avut in vedere faptul ca durata medie de viata pentru o fundatie cu piloti de indesare depaseste 100 de ani si ajunge si la 150 de ani.
Mai trebuie adus in discutie ca acest tip de fundatie este putin consumator de materiale, dovedit eficient in exploatare pe soluri dificile, cu singura precizare ca instalarea pilotilor de indesare necesita echipamente speciale, de dimensiuni mici. Bine-nteles, pilotii de indesare se instaleaza in urma unor calcule specifice complexe. Cum instalarea unei fundatii este poate cea mai importante parte a unei constructii, calitatea ei determina fiabilitatea, rezistenta si durata ei de viata, pilotii de indesare facand fata cu succes oricaror cerinte.