spot_imgspot_img
AcasăUncategorizedInformatii de baza pentru intretinerea unui teren de sport natural
spot_img

Articole noi

Informatii de baza pentru intretinerea unui teren de sport natural

Atunci cand pui bazele unei afaceri de inchirere de terenuri sportive naturale sau reprezinti o institutie publica care ofera un astfel de serviciu comunitatii, nu este de ajuns doar sa ai terenul, sa il pregatesti, sa amenajezi imprejurimile si sa plantezi gazonul. Da, alegerea celui mai potrivit tip de gazon pentru terenurile sportive este un aspect extrem de important, insa la fel de important este modul in care terenul este intretinut. Acest lucru poate face cu adevarat diferenta intre succes si esec. In momentul in care vorbim despre reguli de  intretinere teren sportiv, exista cateva lucruri de care trebuie tinut seama.

A. Optimizarea insamantarii

Pentru ca un teren sportiv sa poata fi folosit, acesta trebuie sa aiba un gazon suficient de des si de inalt. De aceea, momentul insamantarii terenului cu gazon nou trebuie bine ales. In acest scop se alege o perioada propice, de asa maniera incat iarba sa aiba sufiect timp pentru a creste, fara impedimente create de o perioada cu vreme nefavorabila sau de prezenta sporita a daunatorilor. Mai mult decat atat, o iarba deasa, sanatoasa, bine intretinuta, are o mai mare rezistenta la aparitia altor genuri de boli care o pot afecta. Bine-nteles ca si fertilizarea este adeseori obligatorie pentru a da un impuls, dar aceasta operatiune se face la o saptamana dupa ce solul a fost insamantat, cand gazonul a germinat si are cea mai mare nevoie de ajutor pentru a creste.

Cum poti imbunatati circulatia aerului si a apei in sol pentru un teren de sport natural perfect

Specialistii spun ca in mai mult de 95% dintre cazuri, terenurile de sport cu gazon natural sunt udate in exces pe timp de vara. Acest lucru creste simtitor costurile de intretinere si, in plus, omoara efectiv iarba. Foarte multa lume are impresia gresita ca  aportul de apa se calculeaza luand in considerare numai factorul timp, netinand seama de cantitatea de apa necesara. Udatul excesiv al gazonului mentine o umezeala nedorita, pentru ca favorizeaza aparitia bolilor, a daunatorilor si duce chiar putrezirea radacinilor ierbii. In general, un gazon care se afla in stare buna are nevoie de mult mai putine produse de combatere a bolilor si de aceea pentru udarea gazonului terenurilor sportive se gandeste un program ajustat in functie de fiecare teren de sport natural in parte. Pentru a alcatui un program corect, care sa tina gazonul in perfecta stare si pentru a elimina cheltuielile nedorite dar si risipirea apei, specialistii in intretinerea terenurilor de sport analizeaza mai intai solul pe care iarba este cultivata.

B. Imbunatatirea compozitiei solului

Poate iti amintesti faptul ca in rizosfera au lor nu mai putin de 90% din activitatea biologica a solului. In acesti 2-3 cm de la suprafata se gasesc microorganismele care fac gazonul sa se hraneasca corect, de aceea intretinerea unui gazon sportiv este esentiala pentru a-l pastra sanatos si durabil. Sa vedem impreuna cum putem avea un gazon perfect pentru terenurile sportive.

1. Azotul este un ajutor de nadejde pentru un gazon de teren de sport rezistent
Gazonul are nevoie de azot si din acest motiv se apeleaza la substante fertilizatoare pe baza de azot, care elibereaza in timp cantitatea necesara. Retine insa ca o cantitate prea mare de azot poate fi la fel de paguboasa precum lipsa totala a acestuia.

2. Gazonul terenului de sport are nevoie de calciu
Calciul are pentru plante un efect similar celui pe care il are pentru sistemul osos animal: el intareste peretii celulari si in acest mod se ridica si nivelul rezistenta al ierbii la caldura.

3. Siliciul este un foarte bun biostimulant deoarece intareste frunzele, dar este benefic si prin factorul reflectorizant, el ajutand la o mai buna captare a luminii necesare ierbii de pe un teren de sport natural.

4. Ureea, singura forma de azot care penetreaza frunzele, ajusteaza temporar conductivitatea solului si ii regleaza pH-ul. Printr-o supraveghere atenta a cantitatii folosite se reduce riscul ca iarba sa se arda si se elimina si riscul de blocare a oligoelementelor necesare pentru cresterea gazonului, deoarece un pH mai scazut le face mai usor asimilabile.

5. Sulful si fosforul trebuie utilizate cu precautie, deoarece poate provoca incetinirea osmozei dintre planta si sol, facand hranirea gazonului mult mai grea.

C. Cum se poate imbunatati rezistenta si densitatea gazonului

1. Fertilizantii pe baza de aminoacizi si peptide ajuta iarba sa acumuleze energie (in loc sa astepte ca gazonul sa le produca  prin nutrientii receptati din sol), dar ii tin si potentiala crestere excesiva sub control.

Afla mai multe informatii pe https://sportsfields.ro/intretinere-terenuri-de-sport-naturale/.

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata