Turneul 𝗦𝗼𝗡𝗼𝗥𝗼 𝗖𝗼𝗻𝗮𝗰 ajunge în 2023 la ediția a XI-a, intitulată „The Fiddler on the Roof” – un titlul care face referire atât la repertoriul atent ales, cât și la instrumentele de coarde prezente în turneu, dintre care chiar două viori Stradivarius. Creat din dorința de a atrage atenția asupra arhitecturii de patrimoniu și a clădirilor excepționale din România, turneul SoNoRo Conac ne va purta și de această dată în istoria a opt clădiri importante din țara noastră, muzica fiind liantul dintre trecut și viitor.
SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Societe Generale, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc şi de a aduce în atenția publicului şi al autorităților remarcabile valori româneşti date uitării.
Turneul va ajunge în data de 𝟮𝟲 𝗶𝘂𝗻𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟯, 𝗼𝗿𝗮 𝟭𝟵.𝟬𝟬 și la 𝗖𝗮𝘀𝘁𝗲𝗹 𝗧𝗲𝗹𝗲𝗸𝗶 𝗣𝗼𝘀𝗺𝘂𝘀̦, județul Bistrița-Năsăud;
Muzicienii celei de-a doua părți a turneului din luna iunie sunt: Alexandra Tîrșu (vioară), Kirill Troussov (vioară), Răzvan Popovici (violă).
Accesul la concert este gratuit, în baza invitației sau a rezevării locului. Mai multe detalii despre programul concertului și modalitatea de rezervare a locului sunt disponibile pe site-ul https://conac.sonoro.org/.
Despre SoNoRo ConacInițiat în 2013, turneul SoNoRo Conac și-a propus încă de la început, prin asocierea muzicii cu diverse opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri spectaculoase și elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural. În cele zece ediții, turneul SoNoRo Conac a pus pe harta emoțională a țării noastre peste 100 de clădiri de patrimoniu, unele dintre ele complet necunoscute publicului din România, dar a și atras atenția publicului internațional asupra unora dintre cele mai frumoase simboluri arhitectonice de aici.