spot_imgspot_img
AcasăUncategorizedCand este obligatorie constructia de pereti mulati si cine poate executa lucrarile?
spot_img

Articole noi

Cand este obligatorie constructia de pereti mulati si cine poate executa lucrarile?

Executarea corecta a fundatiei unei constructii este primul aspect care trebuie avut in vedere la demararea unui proiect in constructii. Toata lumea stie ca soliditatea si durabilitatea unei constructii depinde in mare parte de fundatia acesteia. Indiferent de tipul constructiei, ca vorbim despre case, blocuri, cladiri de birouri, poduri, pasaje subterane, samd, fundatia este la fel de importanta pentru toate. Principalul aspect care se ia in considerare atunci cand se fac planurile si se aleg materialele pentru turnarea unei fundatii, in afara de tipul constructiei, este solul. Tipul solului si inaltimea constructiei sunt elemente luate in considerare – in functie de acestea se vor alege ulterior tehnologiile si materialele care vor fi folosite. Practica a aratat ca in cazul unei fundatii de mare adancime, de pana la 70 de metri, folosirea de pereti mulati este o excelenta alegere. Peretii mulati sunt suficienti de portanti si suporta o sarcina mare. Bine-nteles ca intotdeauna tipul si substratul solului pe care se construieste este examinat cu atentie, pentru a se face calculele de rezistenta. La constructia structurilor portante, fundatia realizata cu pereti mulati este ideala pentru ca peretii de sprijinire sunt supusi la sarcini grele. O fundatie executata corect asigura o stabilitate suficienta. Lucrurile se schimba atunci cand, de exemplu, este vorba despre construirea unei anexe in gospodarie, cand fundatia unei magazii pentru uneltele de gradina se poate fi face intr-un timp foarte scurt, fara calcule exhaustive si cu materiale accesibile, cum sunt cofrajele.

Pereti mulati construiti cu tehnologii moderne

Tehnologiile folosite in constructii au evoluat mult, la fel si materialele. Metodele folosite astazi permit construirea peretilor mulati pe diferite tipuri de sol, inclusiv pe solurile foarte dure sau pe cele aflate pe terenuri cu risc mare de inundatie.

Si chiar daca conditiile geologice se dovedesc foarte dificile,  specialistii dispun de echipamente fiabile pentru constructia fundatiilor. Mai mult decat atat, tehnologiile disponibile in prezent au revolutionat si tehnicile de amestecare a solului. Utilajele moderne dispun de roti de taiere foarte puternice, care sparg si afaneaza solul, amestecandu-l cu o suspensie speciala si formand astfel un mortar omogen de sol-bentonita. Aceasta metoda se foloseste destul de des pentru a construi pereti mulati si structuri de sustinere pe diferite tipuri de sol, inclusiv pe soluri dure.

Ce sunt peretii mulati?

Peretii mulati, care sunt de fapt pereti de sprijin sunt solutia la care se apeleaza intotdeauna cand fundatiile necesita excavatii pentru ca ei duc la o stabilizare suficienta a solului. Construirea de pereti mulati este obligatorie pentru poduri, portiuni suspendate de sosea in zone rurale sau citadine, atat la ses, cat si in munti sau peste cursuri de apa. In primul caz, taierea conventionala a pantei este adeseori imposibila din cauza cladirilor din jur. In constructiile de drumuri, relieful neuniform poate face imposibila realizarea unui  terasament. In cazul cursurilor de apa, pentru stabilizarea solului si a se impiedica alunecarile de teren, se construieste de obicei un zid care sa sprijine malurile, mai ales cand este vorba despre rauri importante sau canale navigabile sau care trebuie deschise navigatiei.

Citeste mai multe despre aceasta tehnologie pe https://terratestromania.ro/tehnologii/pereti-mulati/.

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata