Implantul dentar este un dispozitiv medical destinat inlocuirii unui dinte: aceasta radacina artificiala, constand dintr-un surub realizat in general din titan, este introdusa in osul alveolar si face posibila gazduirea unei proteze. Cand sa ia in considerare plasarea unui implant dentar, cum procedeaza chirurgul dentar?
Cand este recomandat sa se plaseze un implant dentar?
Amplasarea unui implant dentar cu dinti ficsi poate interveni atunci cand lipsesc unul sau mai multi dinti: este o solutie eficienta, care inlocuieste o radacina naturala deteriorata sau deja indepartata (in urma unei infectii, a unei patologii dentare sau chiar a unui soc). Implantologia corespunde faptului de a plasa aceste implanturi, pentru a solidifica sau indrepta dintii.
Daca este plasat un implant, acesta va sustine o coroana dentara. Daca este vorba de mai multe implanturi, acestea pot sustine mai multe coroane, o punte dentara sau chiar un dispozitiv dentar.
Protezele implantare (coroane sau punti) dau astfel aspectul dintilor naturali, cu anumite avantaje: pacientul beneficiaza de dinti ficsi noi, perfect integrati si rezistenti, oferind confort zilnic si permitandu-i sa manance totul linistit.
Implanturile dentare corect plasate si intretinute pot dura toata viata. Desi toti chirurgii stomatologi sunt autorizati sa puna implanturi, este totusi de preferat sa apelati la profesionisti experimentati pentru aceasta operatie.
Amplasarea unui implant dentar: un actul medical riguros
Amplasarea implanturilor dentare presupune un protocol si o procedura specifice. O prima consultatie este programata sistematic inainte de operatia dentara, in special pentru a clarifica toate detaliile tratamentului de implantologie. Un diagnostic riguros face posibila evaluarea starii bucale a pacientului: include un chestionar de sanatate, o examinare completa a gurii si efectuarea de radiografii, inclusiv un scanner, pe care le poti realiza in cadrul cabinetului.
Plasarea unui implant dentar se face sub anestezie locala. Pasii principali includ incizia gingiei, apoi deschiderea facuta in interiorul osului alveolar, unde implantul este apoi insurubat. Ulterior, se poate simti un usor disconfort, din cauza gingiilor umflate temporar dupa operatie. Un analgezic va fi suficient pentru a ameliora disconfortul.
Protezele de implant vor fi plasate pe implanturi de la 2 pana la 5 luni de la plasarea acestora in functie de locul de implantare si de prezenta sau nu a unei grefe osoase in jurul implantului.
Contraindicatiile pot fi de 3 categorii distincte:
- Contraindicatii absolute: in aceste cazuri, implantul dentar nu poate fi luat in considerare in niciun caz. Aceasta se refera la copiii a caror crestere nu este completa, pacientii cu anumite afectiuni valvulare cardiace, cardiomiopatii, cancer sau anumite boli imunologice;
- Contraindicatii relative: actul poate fi propus numai dupa rezolvarea unei probleme care ar putea duce la un risc. Poate fi echilibrarea diabetului, dependentei de droguri sau alcoolismului etc.
- Contraindicatii locale: in cazul in care sunt relevate usoare probleme la nivel oral, implanturile dentare pot fi luate in considerare de la caz la caz cu anumite precautii. Aceasta poate viza patologii ale membranei mucoase a gurii sau chiar cazuri de bruxism marcat.
Nu ezitati sa contactezi un cabinet pentru orice informatii suplimentare privind albirea, anestezia, tratamentul cu implant sau montarea unei proteze dentare pe un implant.