Ginecomastia, mărirea glandei mamare la bărbați, este o boală complexă care poate avea cauze diferite: de la lipsa hormonilor masculini, efecte secundare ale medicamentelor și până la boli cronice. În anumite faze ale vieții, precum pubertatea sau bătrânețea, pe lângă această „adevărată” ginecomastie patologică, poate apărea și o mărire a sânului masculin care este considerată „normală”. Indiferent de cauze, însă, ginecomastia este întotdeauna un handicap grav pentru bărbații afectați: cu un sân feminin, se simt mai puțin masculini și le este rușine să se arate altor persoane cu pieptul dezgolit. Adesea se antrenează excesiv în speranța că vor construi mușchi în partea superioară a corpului, iar sânii se vor micșora.
În majoritatea cazurilor însă, succesul sperat nu se materializează. Terapia non-chirurgicală a sânilor masculini este rareori metoda de alegere pentru a trata ginecomastia. Dacă există cauze ale acestei modificări fizice care pot fi eliminate, atunci sânii se micșorează adesea și ei. Terapia hormonală este medicamentul ales de medici pentru unii bărbați. Cu toate acestea, deoarece aceste terapii sunt rareori de succes, de multe ori numai tratamentul chirurgical de ginecomastie îi poate ajuta pe cei afectați să-și îmbunătățească calitatea vieții.
Ginecomastia în funcție de vârstă și stil de viață
În funcție de vârstă și stilul de viață, o mare parte a populației masculine este afectată de ginecomastie. Este una dintre simptomele tipice ale obezității (de la un IMC de 30), în care experții vorbesc și despre o „pseudoginecomastie” în acest caz. Spre deosebire de ginecomastia reală, este vorba de depozitarea grăsimilor în zona pieptului, în timp ce ginecomastia „adevărată” se bazează pe o creștere a țesutului glandei mamare. În primul caz, este indicat să se efectueze o terapie cauzală prin reducerea cauzelor excesului de grăsime, adică prin reducerea aportului de calorii și activitate fizică suficientă. Situația este similară în cazurile în care excesul de țesut mamar este provocat de efectele secundare ale unui medicament sau a unei diete cu carne cu aportul de hormoni care sunt adăugați artificial în carne.
Ginecomastie – Cum te afectează?
Testosteronul, cunoscut sub numele de hormonul masculinității, poate duce de fapt la dezvoltarea ginecomastiei, deoarece este parțial transformat în estrogen în țesutul muscular și adipos. În special la băieții adolescenți, ginecomastia, în funcție de vârstă, se produce la aproape două treimi din toți băieții aflați la vârsta pubertății. Aceștia prezintă semne temporare de ginecomastie, dar care poate duce la o suferință psihologică extremă, deoarece propriul lor corp se abate de la idealul omniprezent al masculinității sau pentru că sunt adesea victimele tachinării frecvente. Această schimbare hormonală nu dispare întotdeauna complet după pubertate. Doar o procedură chirurgicală poate ajuta la redarea încrederii în sine a tinerilor.
Dar și bărbații adulți suferă de sâni măriți – aproximativ 30% dintre bărbații de vârstă mijlocie sunt afectați. Odată cu înaintarea în vârstă, compoziția corpului se modifică și în favoarea țesutului adipos. Acesta este motivul pentru care o proporție mare de bărbați sunt afectați de ginecomastie, chiar și la o vârstă înaintată. Un motiv comun pentru această problemă, este că opțiunile de tratament nu sunt cunoscute de bărbați. Deși nu toate cazurile necesită o intervenție chirurgicală, aceasta îi poate ajuta și pe bărbații în vârstă să aibă o imagine de sine mai pozitivă și să fie mai relaxați în ceea ce privește propriul corp.