A avea degetele amortite in timp ce dormi noaptea poate fi sau nu o problema pe care trebuie sa o analizezi. Totul depinde de cat de des apare.
Daca este o problema ocazionala, atunci probabil ca nu trebuie sa iti faci griji. Amorteala ocazionala este ceva cu care cu totii ne confruntam. Dar daca se intampla noapte de noapte pentru o lunga perioada de timp, atunci este timpul sa ceri ajutorul unui medic specializat in chirurgia mainii.
Amorteala, mai ales la varful degetelor, ar putea fi o problema minora sau ar putea semnala ca exista o afectiune de baza mai grava. In randurile ce urmeaza vom vorbi despre posibilele motive pentru care te poti confrunta cu amorteala nocturna a degetelor.
Inainte de toate, ce este amorteala degetelor?
Amorteala degetelor este o senzatie anormala. Este un semn ca unul sau mai multi nervi din mana ta sunt raniti. Amorteala este modul in care corpul tau spune: “Atentie, acest nerv sufera!”.
Exista doi nervi principali din mana ta care pot cauza amorteala la nivelul degetelor, iar acestia sunt nervul median si nervul ulnar. Cei doi trec prin brat, prin incheietura mainii si prin varful degetelor. Nervul median ajunge in primele trei degete si in prima jumatate a degetului inelar, iar nervul ulnar ajunge in a doua jumatate a degetului inelar si in degetul mic.
Senzatia de amorteala este cunoscuta sub numele de parestezie. De obicei, este insotita de senzatii pe care pacientii le descriu drept intepaturi, arsuri sau furnicaturi. Uneori este mai blanda, alteori este mai severa. De asemenea, uneori poate provoca mancarimi ale pielii.
Daca iti simti degetele amortite in mod cronic (in fiecare noapte), atunci s-ar putea ca la baza acestei probleme sa existe o boala sau o trauma. Dar poate fi si un semn ca dormi intr-o pozitie proasta.
Cauze posibile de amortire a degetelor in timp ce dormi
Exista mai multe motive pentru care iti poti simti degetele amortite in timp ce dormi noapte de noapte. Aceste motive sunt prezentate in ordine de la cele frecvente la cele mai putin frecvente:
- Dormitul intr-o pozitie proasta;
- Sindromul de tunel carpian;
- Sindromul de tunel cubital;
- Neuropatia periferica (cauzata de diabet sau de abuzul de alcool);
- Spondiloza cervicala;
- Boala Raynaud;
- Bolile vasculare;
- Accidentul vascular cerebral;
- Scleroza multipla;
- Consumul de anumite medicamente (amorteala poate fi un efect secundar);
- Deficitul de vitamina B12.