Controversele, dar si acuzatiile la adresa primarului PNL Ioan Turc sporesc pe zi ce trece, iar surse din apropierea acestuia vorbesc de acte eliberate ilegal de catre primaria Bistrita si care ii poarta semnatura, santaj la adresa unor oameni de afaceri, angajamente neonorate, dar si bani luati imprumut si nerestituiti. Oricare dintre aceste acuzatii ar putea sa fie anchetata de catre politistii bistriteni.
Miercuri, 21 septembrie 2022, primarul Ioan Turc a fost surprins intrând în sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud unde a stat nu mai puţin de o oră şi 39 de minute, timp în care unul dintre consilierii personali ai acestuia din primaria Bistrita a fost văzut aducând mape cu documente, documente ce n-au mai fost restituite de poliţişti, semn că primarul nu doar ca era pregatit, dar si ca discuţiile n-au vizat doar simple informări, ci au necesitat explicaţii şi documente justificative.
Mai mult, la ieşirea din sediul poliţiei, aşa cum se vede şi din fotografii, primarul Ioan Turc pare destul de iritat şi căzut pe gânduri, fapt ce dă crezare zvonurile că ar putea fi cercetate fapte care il privesc in mod particular.
Vizat ar putea fi chiar un dosar penal aflat în cercetare de anul trecut şi care, conform presei locale, nu i-a speriat pe funcţionarii din Primăria Bistriţa, aceştia continuând să elibereze documente ilegale inclusiv după percheziţiile poliţiştilor şi procurorilor, unele dintre acte purtând chiar semnătura actualului primar, PNL-istul Ioan Turc.
Amintim că anul trecut, la aproximativ şase luni de când ajunsese primar, au avut loc percheziții de amploare la primăria din Bistrița, unde birourile instituției au fost împânzite de anchetatori, iar clădirea înconjurată de mascați. În paralel, au fost descinderi și la adresele mai multor angajați din instituție.
Potrivit procurorilor, erau vizate persoane cu funcții de conducere, acuzate de fals, abuz în serviciu și constituirea unui grup infracțional organizat cu privire la eliberarea documentelor de urbanism, mai exact pe două planuri urbanistice, unul legal şi unul fals, iar între primele măsuri luate au fost arestarea pentru 24 de ore a secretarului general şi a arhitectului-şef al primăriei.
La acel moment, deşi vizibil surprins mai degrabă de desfăşurarea de forţe decât de acuzaţiile cu iz penal ce erau cunoscute şi amplu prezentate în presa locală de ani de zile, fiind de notoritate că unii dezvoltatori imobiliari erau ajutaţi de funcţionari, iar alţii blocaţi, iar eliberarea actelor se făcea în funcţie de grosimea plicurilor, plicuri cu bani ce au fost găsite inclusiv la perchezii în casele funcţionarilor, Ioan Turc nu a fost deloc afectat întrucât faptele cercetate erau din mandatul fostului primar, Ovidiu Creţu.
De atunci, pe holurile şi birourile primăriei au fost văzuţi constant procurori şi poliţişti într-un amplu dosar ce nu a fost trimis încă în judecată.
Surse din Primăria Bistriţa confirma ca in ultima perioada mai multi functionari de la serviciul urbanism au fost chemati la politie si intrebati de informatii aparute recent in presa, semn ca ancheta penala ar putea urmari si fapte petrecute in timpul lui Ioan Turc, inclusiv arhitecta sefa a primariei fiind vazuta intrand in sediul politiei chiar anterior primarului. Aceasta suspiciune este intarita de multitudinea de plangeri inregistrate impotriva abuzurilor functionarilor, atat la primaria bistrita, cat si la politie.
Conform presei locale, chiar in timpul perchezitiilor la sediul primariei de anul trecut s-a intamplat una dintre cele mai mari infractiuni, respectiv eliberarea în mod ilegal a unei autorizaţii de construire fără a deţine aviz de mediu pentru un bloc de locuinţe de 11 etaje. Practic, cu politistii si procurorii pe holuri cautand prin acte si luand declaratii, functionarii nu s-au putut abtine, iar autorizatia de construire ar fi fost semnata chiar de Ioan Turc. Acuzatia ca s-au dat bani grei pentru eliberarea acesteia, iar fiecare dintre semnatari si-ar fi luat partea leului este una des auzita la Bistrita.
Pe de alta parte, conform altor surse, Ioan Turc ar fi putea fi cercetat pentru o serie de imprumuturi pe care le-ar fi luat in campania electorala de la diversi oameni de afaceri pe care nu le mai recunoaste si nu mai doreste sa le restituie, desi o parte dintre acestea apar in declaratia lui de avere pe anii 2020, 2021, acuzatie ce este intarita si de faptul ca nu si-a publicat declaratia de avere pe anul 2022 la nici 3 luni de cand ar fi fost obligat sa o faca, desi este jurist de meserie si are si un doctorat in domeniu, fapt ce este cu atat mai agravant.
Galerie foto: