Clădirea fostului Tribunal din Bistrița a fost ”salvată” de reprezentanții Universității Tehnice Cluj-Napoca. În 2015, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a dat clădirea în administrarea UTCN. În baza unui proiect de reabilitare de 8,3 milioane de lei, derulat de UTCN, clădirea a fost reabilitată complet, urmând ca în perioada următoare să fie dotată corespunzător transformării acesteia într-un veritabil centru de excelență în educație.
Astfel, tinerii pasionați de tehnologie – cercetare – dezvoltare – inovare din Bistrița-Năsăud și din împrejurimi vor avea posibilitatea să învețe în condiții excelente.
”În 2015, am făcut tot ce mi-a stat în putință, ca fosta clădire a Tribunalului din Bistrița, să fie dată în administrarea Extensiei Universității Tehnice din Cluj-Napoca, pentru a fi transformată într-un centru educațional al excelenței. De asemenea, împreună cu ADR N-V și UTCN, am găsit soluții de finanțare a reabilitării clădirii. Acum visul se transformă-n realitate, iar studenții pasionați de tehnologie-cercetare-dezvoltare-inovare, vor avea atât oportunitatea să învețe acasă-n Bistrița-Năsăud, dar și șansa să studieze în condiții excelente, într-una dintre cele mai frumoase locații. Clădirii monument îi este redată strălucirea prin lucrări ample de reabilitare, pentru a putea să adăpostească săli de curs, laboratoare dotate cu roboți, biblioteca și să pregătească studenții de la specializări (licență/masterat), precum: Inginerie Economică Industrială, Producție Digitală, Robotică, Inginerie medicală sau Ingineria și managementul calității. (…) Educația are nevoie de proiecte reale, de viziune care să fie concretizată în astfel de fapte. Doar așa putem să dăm un exemplu noii generații, să creadă-n visurile lor și să le transforme în proiecte utile comunității. Continuăm să transformăm proiectele-n fapte, să oferim tinerilor șansa de a “crește” acasă-n Bistrița-Năsăud.”, a transmis președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.
Proiectul de lucrări derulat prin Programul Operațional Regional, aprobat de cei de la ADR Nord Vest poartă denumirea ”Reabilitare, schimbare destinație în clădire de învățământ și conservare monument istoric. Valoarea investiției se ridică la 8,3 milioane de lei. Începând cu luna ianuarie a anului 2022, Extensia Bistrița a Universității Tehnice din Cluj ar urma să își mute activitatea în noua clădire din centru. În prezent, la Bistrița își desfășoară activitatea aproximativ 400 de studenți.