În „Poarta Transilvaniei” tradițiile se respectă, indiferent de vechimea acestora! „Jurnaliști la cuțite” este o astfel de tradiție ajunsă la cel de-al patrulea eveniment caritabil, „vinovatul” principal pentru acest obicei fiind Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud”.
Ieșirea din agitatul cotidian nu poate să fie decât benefică pentru cei intrați în malaxorul activităților zilnice. Iar dacă o astfel de rupere de ritm se face în scop caritabil, pacea sufletească cade peste noi mai lin decât ultimele ninsori de aprilie și ne reîncarcă pozitiv!
O astfel de escapadă a fost organizată de Asociația „Produs în Bistrița Năsăud”, invitați în aventura propusă fiind jurnaliștii bistrițeni, la care s-au alăturat purtătorii de cuvânt ai Poliției și Jandarmeriei, precum și câțiva producători locali.
Cea de-a patra ediție a acestei tradiții a avut loc în miercurea mare la Romuli, acolo unde Primăria s-a implicat ca o adevărată gazdă, vârful de lance fiind tocmai primarul Ioan Monița. Fiind vorba de sărbătorile pascale, tematica acestei ediții a fost „cozonaci și ouă roșii”, produsele clasice și tradiționale ce nu trebuie să lipsească de pe orice masă românească.
Din păcate există și familii unde posibilitățile materiale sunt reduse iar aceste produse nu se regăsesc pe masă în sfânta zi de Paște. Pentru o parte dintre aceste familii s-a organizat această ediție, coordonatoarele „culinare” fiind mândrele noastre maestre în ale bucătăritului, Chef Nina Rus din Romuli și Chef Elena Rus din Tiha Bârgăului. Din motive independente de voința ei, Chef Honoria Rațiu nu a putut fi prezentă, însă sfaturile ei au fost acceptate „online”.
Ajunși la fața locului de dimineață, participanții s-au împarțit pe „bresle” și au dat bice în curtea Căminului Cultural din Romuli, acolo unde cuptorul majestuos aștepta provocarea deja încălzit. Pentru operativitate, jurnaliștii, purtătorii de cuvând din M.A.I. și membrii Asociației „Produs în Bistrița-Năsăud” nu s-au mai constituit în echipe pentru un concurs, așa cum se obișnuia. De această dată s-a mers pe conciliere și spirit de echipă unică.
„Breasla frământătorilor” aluatului pentru cozonaci a început în forță și tot în forță a terminat, căci această operațiune deloc ușoară i-a făcut pe participanți să conștientizeze efortul depus de bunicile noastre atunci când acestea se apucau de zămislirea celui mai renumit produs de pe masa de sărbători a românilor.
„Breasla vopsitorilor” de ouă roșii și-a început treaba prin curățatul de ceapă roșie, cojile fiind folosite pentru colorit. Apoi au trecut la culescul de frunze decorative de pe pajiștea din spatele Căminului Cultural, iar așezarea ouălor în „ștrimpi” a fost cea mai minuțioasă operațiune.
„Breasla mămăligarilor” și a fochiștilor a avut o misiune deloc ușoară, căci hrănirea participanților nu trebuia omisă. Pentru toți cei prezenți la „clacă” s-a pregătit un ceaun cu o delicioasă tocăniță de ciuperci marca Elena Rus.
Ioan Monița a trebăluit încontinuu, ca o gazdă primitoare: s-a ocupat de paharele „clăcașilor”, a mestecat ticluit în mămăligă, a ținut aprinsă văpaia din cuptor și a întreținut atmosfera cu povești vânătorești, fără politică (a se citi gargară).
Ca o furnicuță, Nina Rus a coordonat întreaga activitate, ajutată de Elena Rus și de o altă „Elenă”, Bărbos, „creierul” Asociației Produs în Bistrița-Năsăud, secondată de colega acesteia din urmă, Maria Borzoș. Cele două reprezentante ale Asociației au fost urmate de reprezentanți ai producătorilor locali, căci ingredientele de bază au fost oferite de Păstrăvăria „Rin” din Romuli și „Delice Pan”, brutăria fiind reprezentată de directorul firmei, Călin Bujiță, iar pe masa „breslelor” au fost așezate bucate alese din Carmangeria „La Borșanu” din Romuli.
Satisfacția majoră a venit la sfârșit, atunci când cozonacii au început să iasă rumeniți din cuptor, iar ouăle luceau frumos colorate. Mai bine de 40 de cozonaci și peste 300 de ouă roșii au fost rezultatul clăcii, bucate ce și-au găsit locul pe mesele a șapte familii nevoiașe din Romuli și Bistrița. Pe lângă aceste porduse specifice sărbătorilor pascale, familiile au mai primit platouri din partea Păstrăvăriei Rin și a Carmangeriei „La Borșanu”, ambele din Romuli, iar pentru familiile din Bistrița au fost oferite produse ale Carmangeriei Traditionale „Dănuț Lihat” din Ruștior.
Ziua s-a încheiat cu o vizită la Carmangeria „La Borșanu”, invitație făcută de Mădălina și Tinu Dancs, tinerii care conduc acestă afacere de familie. Produsele din vânat sunt „specialitatea” carmangeriei, dar nu și singurele. Mezelurile te îmbie cu un miros proaspăt încă de la intrare în curtea familiei, acolo unde se află unitatea de producție. Totul este de un curat exemplar, circuitul de produție respectat cu sfințenie, iar produsele stau liniștite la uscat sau afumat în încăperi speciale bine aranjate.
Mica și cocheta terasă a carmangeriei te ademenște la o degustare de produse, stropite cu „jinars” din producție prorpie. Salamul picant de cerb pare că a acaparat momentul, iar cei doi soți sunt mândri de produsul lor. Liniștea și peisajul superb al zonei completează micul moment de relaș. Produsele Carmangeriei „La Borșanu” se regăsesc la Târgul produselor locale din fiecare sâmbătă, în centrul vechi al Bistriței, lângă Biserica Evanghelică.
Ziua se termină cu un asfințit liniștitor. Produsele zămislite de jurnaliști, purtători de cuvânt și producători locali au ajuns pe mesele celor aflați în suferință, astfel că aceste sărbători pascale au acum culoare pentru ei.
Tot la finalul zilei de „clacă”, participanții s-au hotărât ca aceste activități cu caracter caritabil să aibă loc mai des, nu numai în apropierea marilor sărbători, căci neajunsurile și suferința unor semeni există și în restul anului.