Epopeea secretarului general al Primăriei municipiului Bistrița prin instanțe este foarte bine cunoscută de de cei care se învârt prin cercurile imobiliare, Floarea Gaftone fiind etichetată ca „detectiv urbanistic” tocmai de magistrații ce au judecat cauzele în care aceasta a fost prezentă.
Conform bistriteanul.ro, Floarea Gaftone a fost acționată în instanță de mai multe ori și în mai multe spețe. Secretarul refuza să semneze autorizații de construcție dând dovadă, așa cum precizează judecătorii, de rea credință.
Tertipul de care Gaftone se agăța atunci când refuza semnarea actelor urbanistice era legat de oportunitate, însă acest aspect nu intră în atribuțiile secretarul primăriei, aceasta urmărind, teoretic, doar legalitatea actelor.
Tribunalul Bistrița-Năsăud a dat un verdict legat de refuzul secretarului de a semna astfel de documente, însă Gaftone a contestat, evident, sentința instanței și a făcut apel.
Conform sursei citate, Curea de Apel Cluj a judecat cauza și a menținut verdictul Tribunalului Bistrița-Năsăud, acolo unde secretarul primăriei era numit „detectiv urbanistic”. Reaua credință a fost menținută ca motivație principală:
Admite, în parte, acţiunea în contencios administrativ, formulată de reclamanţii Sighiartău Vasile şi Sighiartău Denisia-Camelia în contradictoriu cu pârâţii Primarul municipiului Bistriţa, Gaftone Floarea – secretarul municipiului Bistriţa şi introdusul în cauză Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi, în consecinţă: obligă pârâtul Primarul municipiului Bistriţa să emită în favoarea reclamanţilor autorizaţia de construire pentru edificarea imobilului în regim de înălţime P+1E+M cu destinaţia spaţii de locuit, pe terenul situat în mun. Bistriţa, str. Dogarilor, nr.7, înscris în CF nr.50926, nr. cadastral 50926; respinge, ca inadmisibil, petitul de anulare a obiecţiilor de legalitate nr.10151/3.03.2019 şi nr.32795/25.04.2019, formulate de a pârâta Gaftone Floare, se arată în sentința pe scurt a Tribunalului Bistrița-Năsăud.
Curtea de Apel Cluj menține decizia instanței județene și o face definitivă:
Respinge, ca lipsit de interes, recursul declarat de GF pronunţată în dosarul nr. 1019/112/2019 al Tribunalului Bistriţa-Năsăud pe care o menţine în întregime. Obligă recurenta să plătească intimaţilor SV şi SDC suma de 5.000 lei, cheltuieli de judecată în recurs. Decizia este definitivă şi executorie.
În acest caz, Floarea Gaftone este bună de plată, însă practicile legate de „oportunitate” a celei care ar trebui să vegheze asupra „legalității” continuă. Urbanismul bistrițean se află într-un haos bine controlat, indiferent de „administrație”, intersele urmărite fiind cele personale și nu ale orașului.