Birocrația a fost, este și va rămâne o piedică în calea dezvoltării oricărui stat, iar dacă vine vorba de România atunci avem imaginea unui autoturism care urcă o rampă cu frâna de mână trasă!
De foarte multe ori am auzit, văzut sau citit despre întârzierea unor lucrări, investiții, din cauza contestațiilor care apar după faza licitațiilor. Este o practică ce se traduce în românește în „moartea caprei vecinului”, căci în majoritatea cazurilor nu există o bază solidă în plângerile respective.
Cu alte cuvinte, acolo unde într-o licitație apar mai mulți ofertanți, cel sau cei care pierd acest „joc” democratic recurg la contestație, motivând aspecte de multe ori infantile. Conform legislației în vigoare, „jocul” continuă cu înregistrarea și soluționarea contestației, dar și cu pașii următori ce se desprind în astfel de situații, adică recursuri și apeluri.
Toate acestea nu fac decât să întârzie o anumită lucrare sau investiție cu luni sau chiar ani de zile, pierzându-se nu numai timp ci și bani. Au fost situații în care aproape toate șantierele dintr-un județ, de exemplu Bistrița-Năsăud, să fie în „stand-by” din aceste cauze. Toate acestea sunt încă posibile din cauza Legii achizițiilor publice.
Deputatul Daniel Suciu (PSD) are pe masa de lucru un document prin care dorește să amendeze această Lege a achizițiilor publice, „butonul” pe care vrea să-l „regleze” fiind chiar cel al contestațiilor și al contestatarilor:
„Urmează ca în maxim două săptămâni, așa cum am promis, să depun un proiect pentru modificarea Legii achizițiilor publice. Poate că unii nu simt că ar fi ceva extrem de important, toți actorii care se lovesc de acest blocaj legat de achizițiile publice știu despre ce vorbesc. Am văzut o astfel de preocupare inclusiv din partea celor aflați la guvernare vis-a-vis de acest lucru. Susțin fără rezerve o astfel de modificare radicală, căci oricâte miliarde am avea la dispoziție nu vom avea capacitatea să îi cheltuim tocmai din tradiționala deja birocrație românească și din tradiționalele piedici pe care ni le punem noi înșine”, a declarat Suciu într-o emisiune bistriteanul.ro.
Deputatul susține că aceste probleme legate de achizițiile publice se întâlnesc în fiecare unitate administrativ-teritorială din România, acesta având și experiența de ministru al dezvoltării. Legat de această perioadă în care deputatul bistrițean a fost efectiv la „butoane”, Suciu susține că a încercat inclusiv atunci să modifice legea printr-o Ordonanță de Guvern, însă…
„Pregătisem împreună cu Ministerul Transporturilor un proiect de Ordonanță de Urgență pentru mărirea garanției și instaurarea unei interdicții în cazul în care se contestă doar de dragul de a contesta, iar dacă pierzi și la Consiliul Național de Soluționare al Contestațiilor și în instanță, atunci trei ani de zile să nu mai ai dreptul de a participa la nici o licitație cu bani publici. Un astfel de proiect pregătisem, doar că… atunci a fost prima dată când am vrut să dau cu un ministru de perete! Nu, nu sunt violent, însă știind cât de importante erau acele proiecte, ordonanțe, chiar am vrut să agăț acel ministru într-un cui! Acum nu mai contează nici măcar numele respectivului. Dacă nu am reușit să modificăm Legea prin Ordonanță, sper să reușim prin inițiativă legislativă”, a mai precizat Suciu pentru sursa citată.
Deputatul PSD mai are un proiect de Lege depus deja la secretariatul Camerei Deputaților (acolo unde este și el secretar), legat de acordarea tichetelor de vacanță angajaților din mediul privat.