Colonelul Vasile Roman, cel care conducea Spitalul Militar de Urgență (SMU) „Dr. Alexandru Popescu” din Focșani, și-a pierdut împuternicirea urmare a scandalului privind vaccinările peste rând efectuate în etapa a II-a.
Ieri au fost prezentate concluziile comisiei care a verificat neregulile semnalate în ceea ce privește activitatea de vaccinare desfășurată la Cercul Militar Focșani – Casa Armatei, organizată sub acoperișul Ministerului Apărării Naționale, și a înaintat șefului Statului Major al Apărării raportul final. Din ce a numărat comisia și ne comunică oficial MApN, din totalul de 2.645 doze de vaccin efectuate, 145 de doze (doza I și rapel) „au fost administrate unor persoane civile, pentru care nu au putut fi identificate date care să certifice încadrarea în criteriile de eligibilitate stabilite de Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România”.
Abaterea nu a fost trecută cu vederea, MapN considerând că o măsură importantă pentru remedierea deficiențelor este „încetarea împuternicirii actualului comandant al Spitalului Militar de Urgență (SMU) „Dr. Alexandru Popescu” din Focșani”. Posibil însă ca nimeni să nu fi verificat și activitatea celui de-al doilea centru de vaccinare de la Cercul Militar Focșani, cel coordonat de Direcția de Sănătate Publică Vrancea, cu patru fluxuri de vaccinare. Aici au fost imunizate persoane civile din județ și militari și aparținători, toți eligibili pentru etapele I și II. Pe de altă parte, în centrul de vaccinare coordonat de SMU Focșani în aceeași locație au fost vaccinate persoane din cadrul spitalului și unităților militare arondate acestuia, eligibile pentru etapele I și II.
Dacă regulile civile aplicate de DSP Vrancea în centrul de vaccinare nu par a strârni suspiciuni, MapN a mai anunțat o măsură luată în urma verificărilor, anume „reorganizarea activităților în cadrul centrelor de vaccinare pentru asigurarea evidenței corecte a persoanelor vaccinate, cu verificarea strictă a condițiilor de eligibilitate și respectarea procedurilor prevăzute de Strategia națională de vaccinare”, iar în paralel se promite că toate centrele de vaccinare organizate de MApN vor fi verificate la sânge și că va exista o mai mare transparență privind desfășurarea procesului de imunizare, prin informări periodice.
Civilii programați pentru vaccin la Cercul Militar Focșani, mutați într-un centru dintr-o comună
Până să comunice MapN ce a făcut și văzut, duminică, civilii care erau deja programați pentru imunizare în centrul de vaccinare condus cu mare pricepere de DSP Vrancea sub umbrelă militară, au fost anunțați că trebuie să se îndrepte în altă parte. Astfel, DSP Vrancea a luat decizia de a muta tot într-o comună aflată la câțiva kilometri de Focșani, unde centrul de vaccinare a fost amenajat într- sală de sport. În Suraia, mai exact, procesul de vaccinare a demarat în forță în sala de sport, în condițiile în care în urmă cu ceva timp conducerea DSP Vrancea refuzase o asemenea ofertă de la autoritățile din Focșani. Aparent, DSP Vrancea nu a avut de ales și a ales Suraia, deși inclusiv în municipiul Focșani existau astfel de condiții.
Au existat ceva tensiuni între DSP Vrancea și Primăria Focșani, după ce autoritățile locale au refuzat să preia centrul de vaccinare de la Casa Armatei, cu explicația că nu există bază legală. Astfel, din argumentele municipalității, preluarea și finanțarea activității de vaccinare desfășurate la Casa Armatei pentru populația civilă nu putea fi efectuată fără o decizie luată la nivel național și fără un act normativ clar. În schimb, municipalitatea a propus ca soluții Centrul de Practică de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani sau săli de sport aparținând școlilor din oraș, însă cea care pe atunci era director adjunct al DSP Vrancea, medicul epidemiolog Janina Lazăr, a refuzat acest lucru, pe motiv că utilizarea anexelor școlare pentru vaccinare este interzisă.
Interzisă în Focșani, posibilă în Suraia, totuși. „Fluxurile dedicate populației civile, funcționale în cadrul Centrului de vaccinare de la Casa Armatei, au fost relocate către centrul de vaccinare Suraia. Toate persoanele care au fost programate pentru centrul de vaccinare de la Casa Armatei au fost sunate și direcționate către Suraia, pentru efectuarea în condiții optime a procesului de imunizare. În cazul în care sunt persoane aflate în imposibilitatea deplasării se va constitui o echipă mobilă, pentru vaccinare la domiciliu”, a transmis ieri DSP Vrancea.
În același timp, instituția anunța că a trimis Primăriei Focșani o nouă solicitare „pentru organizarea și avizarea unui nou centru de vaccinare pe raza municipiului Focșani, centru care să permită desfășurarea a cel puțin trei fluxuri de vaccinare”. În municipiu există deja un centru organizat de primărie, iar în bătălia declarațiilor primăria asigură că are și mai multă disponibilitate.
„Vedem că sala de sport din Suraia, comuna natală a medicului epidemiolog Janina Lazăr, a devenit centru de vaccinare și pentru vaccinul Pfizer BioNTech, nu doar pentru Moderna. Așadar, focșănenii vor trebui, de acum înainte, să se deplaseze în această localitate pentru vaccinare, la o distanță de 19 kilometri, în condițiile în care existau multe alte alternative de a organiza un astfel de centru la Focșani. Primarul Municipiului Focșani își arată, încă o dată, disponibilitatea de a pune la dispoziție spațiile necesare în vederea realizării unui nou centru de vaccinare în Focșani”, se arată într-un comunicat al primăriei.