La supraîncărcari, pe pantele suficient de înclinate, stratul de zăpadă puțin stabilizat din partea superioară poate aluneca peste cel vechi, declanșându-se astfel avalanșe de dimeniuni mici și medii, avertizează ANM și Serviciul Salvamont. Munții Rodnei și Călimani se află pe buletinul informativ privind starea nivometeorologică la nivelul zonei montane publicat pentru aceste zile.
Pentru că a nins foarte mult și din cauza încălzirii preconizate nu va exista o stabilizare a stratului de zăpadă, există riscul provocării de avalanșe declanșate în principal de către schiori, mai puțin accidentale. Fiind anunțate temperaturi ridicate pentru acest sfârșit de săptămână cu siguranță, vor fi mulți doritori să schieze la altitudini mai mari care pot fi în pericol dacă se aventurează, a declarat Mircea Baciu, șeful Serviciului Salvamont din Bistrița-Năsăud.
Pasonaților de schi care vor urca în toată zona înaltă a județului Bistrița-Năsăud – Munții Rodnei, Călimani și Țibleș, în special în Munții Rodnei pentru că aici încălzirea este mai accentuată, li se atrage atenția să fie foarte precauți. Să folosească pe cât posibil chiturile de avalanșă și să nu se aventureze pe zonele expuse, iar dacă o fac și se confruntă cu probleme să apeleze la serviciile Salvamont prin numărul unic de ugență 112, a adăugat șeful salvatorilor montani.
În Bistrița-Năsăud funcționează 3 puncte salvmont. Potrivit lui Baciu, echipa care deservește punctul din Piatra Fântânele are posibilitatea să se deplaseze rapid în caz de nevoie, în cele 4 masive montane, respectiv M-ții Bârgăuui, Rodnei, Călimani și Suhard. Mai sunt două puncte salvamont în Căldarea Bistricior unde salvamontiștii urcă mai mult când începe schiatul de primăvară și punctul de la Colibița.