Bistrițenii cu vârste peste 65 de ani sau cu boli cronice care nu se regăsesc pe lista vreunui anagajator sau medic de familie și care doresc să se vaccineze s-au trezit că sunt singuri în acest demers și trebuie să se descurce fiecare după posibilități.
Informările venite de la autoritățile județene au făcut referire la faptul că medicii de familie au deja liste întocmite cu pacienții care urmează a-i programa pe platformă, încă dinainte de a debuta a doua etapă a campaniei de imunizare. Mulți au stat cuminți și au așteptat un telefon care să-i informeze când și unde merg să li se administreze vaccinul. Acum când programările se fac și pensionarii doresc imunizarea, unii medici de familie o dau la întors și susțin că nu sunt obligați să-și înscrie pacienții pe platformă, ei doar informează.
Ziua 15 a lunii, ora 15.00, a fost momentul în care lucrurile s-au dezlănțuit: beneficiarii au dat buluc pe platforma de vaccinare, pagina s-a blocat, STS-ul a fost depășit, liniile telefonice s-au înroșit, nervii celor care au accesat varianta on-line au explodat și cu înjurii de toate felurile s-a soldat debutul celei de-a doua etape de imunizare, mult așteptată.
De ce avem platforma de înscrieri online pentru vaccinare? Nu te poți programa fără lista celor cu boli cronice, listă care trebuie încărcată de către medicii de familie. Această listă există la Casa de Sănătate și poate fi încărcată automat. Dar noi Batman-Batman, pe principiul ”declarațiile online se depun la etajul doi”… Am diabet, afecțiuni cardiace și un handicap fizic, vreu să mă vaccinez pentru că vreau să trăiesc. Treziți-vă oameni buni! Dacă nu sunteți în stare să faceți un sistem informatic funcțional, externalizați-l….89 de minute de stat în telefon, în 4 reprize. Tone de nervi și frustrare. Zeci de încercări online. Telefoane la doctorul de familie, cunoștinte, decidenți. În final am reușit. În 10 Februarie voi face rapelul la vaccinul din 20 ianuarie, este mesajul unui cunoscut bistrițean Cristian Munthiu, postat pe rețeaua de socializare.
Eu habar nu am ce trebuie să fac, pe mine nu m-a sunat medicul de familie să mă informeze. Nu m-a întrebat nimeni dacă vreau să mă vaccinez… am 69 de ani și, sigur, că vreau vaccinul, dar tot am așteptat să fiu sunat de la cabinetul medicului meu, dar niciun semn. Am sunat eu să întreb și răspunsul a fost că nu se știe încă nimic… Înțeleg acum că trebuie să mă descurc… E o mare nebunie, cine are vreme să stea în fața calculatorului să prindă un loc la vaccinare, ne-a mărturisit Petrică Muntean, un pensionar din Bistrița.
… am sunat la cabinetul medicului meu de familie și mi s-a spus că ei nu sunt obligați să ne înscrie în programul de vaccinare, acesta a fost răspunsul pe care l-am primit ieri (n.r 18 ianuarie) după ce toată perioada asta am crezut că medicul de familie se ocupă cu înscrierea mea pe platformă… am încercat să sun la numărul acela public, dar nu reușesc să dau de nimeni, iar pe pagina web fiul meu nu reușește nicium să prindă un loc la programare, apar erori și procesul de înscriere se oprește în momentul în care vrea să aleagă o dată din calendar…am găsit o dată liberă, în 5 februarie, însă nu am apucat să ocup locul… tot apar erori, ne-a povestit Ștefan Mâti, încă un bistrițean care dorește să se vaccineze.
Medicii de familie nu sunt obligați să-și înscrie pacienții la vaccinare
În 18 ianuarie a început vaccinarea propriu-zisă în orașul nostru, însă există multe persoane care încă așteaptă telefonul de la medicul de familie.Cei care au acces la informații au aflat că trebuie să se înscrie singuri, deoarece medicul de familie nu este obligat să se ocupe de programarea pacientului său. Această speță a fost explicată la Radio Someș de către unul dintre cei mai experimentați medici de familie din B-N, dr. Ioan Morariu. O parte dintre colegii noștri, unii foarte voluntari, alții cu pacienți mai puțini, au luat această inițiativă de a înscrie pacienți în vederea vaccinării… dar noi, medicii de familie, nu suntem obligați să facem acest lucru… medicii de familie, spre deosebire de alți medici din policlinică sau spital, lucrează în sistem privat, iar sistem privat înseamnă contract, contract între noi și Casa de Asigurări de Sănătate… în schimb, ca medici, suntem obligați să dăm o informare și informarea sună în felul următor: există un call-center ce aparține de DSP BN, 0214144463, număr pe care oricine dorește îl formează și se înscrie în vederea vaccinării. Problema este că vaccinarea se face eșalonat pe grupe, iar aceste informări care ajung la medici, ar trebui să se facă, în primul rând, către medicii de familie ca să poată informa populația… ei bine, acestea nu există… trebuie să umbli nici nu știi pe unde…. se fac ședințe, dar nici nu știi când…aici ar trebui un e-mail prin intermediul căruia să se facă informarea, apoi aceasta, la rândul ei, să fie accesată de către pacient, a declarat dr. Morariu, supărat pe felul în care autoritățile își fac treaba.
De cealaltă parte, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu, a declarat că instituția pe care o reprezintă a făcut informări pe toată linia, organizând ședințe pe platforma Zoom și, mai mult decât atât, există un grup de whatsapp ale medicilor unde au fost transmise toate datele acestei etape.Eu am în fiecare săptămână întâlnire pe Zoom cu medicii de familie, marți seara de la ora 18.00, eu i-am anunțat dinainte că pot să înscrie pacienți… sigur, că sunt medici care participă de fiecare dată și sunt medici pe care, îmi pare rău că trebuie să o spun, nu îi interesează… medicii care s-au înscrispersonal, la vaccinare, au deja cont și în contul lor pot înscrie pacienții de pe lista lor, iar dacă nu au deja cont se pot autentifica oricând pentru a face programări, a precizat Andrițoiu.
Până ce autoritățile se pun de acord la capitolul comunicare activă, cei care au de suferit sunt beneficiarii acestei etape de imunizare, care se descurcă personal cu înscrierea pe platforma de vaccinare: https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/, platformă care de la deschidere s-a confruntat mai mult cu probleme de nefuncţionalitate.
…………………….
Persoanele incluse în a doua etapă de vaccinare anti-Covid – cele de peste 65 de ani, cele aflate în evidență cu boli cronice și angajații din domenii esențiale – se pot programa pentru vaccinare începând de vineri, 15 ianuarie, de la ora 15.00. Coordonatorul Comitetului Naţional pentru Planificarea Vaccinării Covid-19 în România, Valeriu Gheorghiță a declarat că persoanelor care au peste 65 de ani și ale celor cu boli cronice se pot face individual, prin medicii de familie, prin serviciile de call center, prin direcțiile de asistență socială și prin aparținători. În cazul persoanelor care deservesc activități esentiale, programarea se face prin angajator, dar beneficiarii pot alege ziua și locul unde vor să se vaccineze, arată informarea transmisă de autorități.