spot_imgspot_img
AcasăPoliticăPreședintele Klaus Iohannis începe șirul consultărilor cu reprezentanții partidelor politice, pe tema...
spot_img

Articole noi

Președintele Klaus Iohannis începe șirul consultărilor cu reprezentanții partidelor politice, pe tema propunerilor acestora pentru funcția de prim ministru al României

Află cine participă la consultări și ce persoane sunt propuse de partied să te reprezinte

La început de săptămână, președintele Klaus Iohannis va avea mai multe întâlniri cu reprezentanții partidelor politice, în vederea desemnării candidatului pentru funcția de premier în noul guvern.

Delegația Partidului Social Democrat va fi compusă de Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Sorin Grindeanu, Gabriela Firea și Vasile Dâncu.

Partidul Național Liberal va fi reprezentat la discuțiile cu președintele statului de Ludovic Orban, Florin Cîțu, Raluca Turcan, Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu și Robert Sighiartău.

De la USR PLUS vor merge la consultări cu președintele pe tema noului premier, Dan Barna, Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache, Cătălin Drulă și Cossette Chichirău.

Delegația AUR va intra la negocierile de la Palatul Cotroceni cu George Simion, Claudiu Târziu, Ringo Dămureanu, Dan Tanasă și Diana Roșca.

Si reprezentanții Uniunii Democratice a Maghiarilor din Romania vor avea cinci reprezentanți la negocierile cu președintele Ionahhis, delegația fiind format de Kelemen Hunor, Czeckie Attila, Benedek Zakarias, Biro Rozalia și Antal Arpad.

Pentru moment, președintele va avea pe masa de lucru cinci propuneri de premier: Alexandru Rafila de la PSD, Florin Cîțu de la Partidul Național Liberal, Dacian Cioloș de la USR – Plus, Călin Georgescu de la AUR și Kelemen Hunor de la UDMR.

Rezultatele consultărilor vor fi făcute publice după ora 17.00. Startul întâlnirilor a fost stability pentru ora 11, fiecare formațiune având câte o oră la dispoziție pentru a-l convinge pe Iohannis, ultima întâlnire fiind stabilită pentru ora 16.00.

Cine sunt oamenii propuși de fiecare dintre formațiuni pentru funcția de premier al României?

Prof. Dr. Alexandru Rafila șeful Disciplinei de Microbiologie al Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” și șeful Laboratorului Institutului  Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș, expert în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, NATO și al COmisiei Europene. A fost directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi a deţinut funcţiile de Secretar de Stat pe probleme de asistenţă medicală şi sănătate publică, fiind şi în repetate rânduri consilier personal al Ministrului Sănătăţii pe problema politicilor de sănătate. A intrat în politică în luna octombrie a anului 2020, atunci când a acceptat propunerea de a candida la alegerile parlamentare pe listele Partidului Social Democrat. Potrivit declarației de avere, Prof. Dr. Alexandru Rafila deține mai multe terenuri care însumează o suprafață de 3,1079 hectare, unul în Crevedia, două în Otopeni și unul la Râșnov. De asemenea, Alexandru Rafila mai deține patru immobile, trei dintre ele la București și unul la Râșnov. Potrivit declarației de avere, profesorul Alexandru Rafila a mai investit în acțiuni la Transgaz – 300 de mii de lei, dar și în acțiuni la Banca Transilvania – 120 de mii de lei.

Florin Cîțu este propunerea pentru funcția de premier din partea Partidului Național Liberal, absolvent de studii universitare și post universitare la doua mari universități americane: Grinnell College din SUA (licență – 1996), Iowa State University (master – 2002), iar din 2002 este doctorand al Iowa State University. Potrivit site-ului Senatului Romaniei, Florin Cîțu a fost ales senator de Vâlcea  în anul 2016, deține o casă în județul Vâlcea, un apartament în București, un teren agricol și unul forestier.

Dacian Cioloș a urmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (1989–1994), obținând diploma de inginer horticultor. A urmat apoi studii de agronomie aprofundată, specializarea „Sisteme de producție și dezvoltare rurală” la École nationale supérieure agronomique din Rennes (1995–1996), beneficiind de o bursă guvernamentală franceză și un master științific în „Economia dezvoltării agricole, agroalimentare și rurale” la École nationale supérieure agronomique și Université Montpellier-I (1996–1997).[4] Din 2000 este doctorand în economia dezvoltării agricole, agroalimentare și rurale la Institutul Național de Cercetări Agronomice din cadrul École nationale supérieure agronomique din Montpellier. , a ocupat funcția de premier al României în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2017. În perioada 2010 – 2014 a fost comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală în cadrul Comisiei Europene. Dacian Cioloș a ocupat funcția de premier din noiembrie 2015 până în ianuarie 2017.

Călin Goergescu – propus de  AUR pentru a ocupa funcția de premier, a absolvit în anul 1986 Institutul Național de Agronomie ”Nicolae Bălcescu” din București, este prezentat ca fiind expert în dezvoltare durabilă, fiind și director executive al Centrului Național de Dezvoltare Durabilă în perioada 2000 – 2013.  A ocupat mai multe funcții în Ministerul Mediului și în cel al Afacerilor Externe, dar a ocupat și fotoliul de  presedinte al Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma, zona Europa. Până să intre în AUR, Călin Georgescu era cunoscut din domeniul diplomației.

Kelemen Hunor – propus de UDMR pentru funcția de premier, este absolvent al Facultății de medicină veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole Cluj și al Faclutății de filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj, a intrat în 1997 ca secretar de stat în Ministerul Culturii, iar în anul 2000 a fost ales deputat, fotoliu în care a fost reconfirmat la fiecare rundă de alegeri parlamentare din ultimii 20 de ani. În perioada 2009 – 2012 a ocupat funcția de  ministru, în cadrul  Ministerului  Culturii şi Patrimoniului Naţional, iar în 2014 (martie-octombrie): a fost  vicepremier, ministru, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Potrivit declarației de avere disponibilă pe site-ul Camerei Deputaților, Kelemen Hunor deține mai multe suprafețe de tern agricol și forestier, în județele Cluj și Harghita, o casă în județul Cluj și două imobile în proprietatea familiei –  în județul Harghita. Cu un venit anual impresionant, de peste 250  de mii de lei, Kelemen Hunor mai deține și active financiare care depășesc valoarea de 200 de mii de lei, dar și obiecte de artă în valoare de peste 6000 de euro.

sursa foto: capital.ro

COMENTARII

Latest Posts

Nu rata