Cele mai căutate creșe din orașul nostru european arată dezolant, majoritatea dintre ele beneficiind de câteva îmbunătățiri la început de an școlar doar de ochii lumii, mai exact niște cârpeli.
Primăria Bistrița are în administrare 5 creșe care sunt frecventate fiecare de zecide antepreșcolari, însă pe lista proiectelor de reabilitare generală sunt prioritare alte imobile. Purtătorul de cuvânt al administrației publice locale, Mihai Ruști, a explicat la Radio Someș că în toate creșele cei din primărie intervin, adică din bugetul public se fac toate lucrările de igienizare, intervenții și alte reparații, însă de o reabilitare generală nu putem vorbi.
Ar însemna ca cel puțin o jumătate de an, dacă nu un an activitatea să fie întreruptă…niciun imobil nu se află într-ostare atât de proastă, încât să se impună închiderea lui sau o reabilitare generală. Sigurcă e deranjant, în primul rând vizual, dar nu ține nici de siguranță, nici de confortul pe care îl asigură clădirea, adică nu afectează siguranța și conforul copiilor, a declarat Ruști.
Reprezentantul administrației publice locale a adăugat că proiectele de reabilitare termică a tuturor clădirilor pe care Primăria Bistrița le are pe rol se derulează eșalonat în funcție de bugetul alocat. Se stabilește o listă de priorități și cele mai expuse clădiri sunt abordate primele, făcându-se referire și la unitățile de învățământ care și astăzi se află în șantier (n.r școlile generale nr.1 și 4).
Deși arată dezolant, imobilele creșelor de pe Aleea Plăieșului sau Zimbrului nu necesită o schimbare la față, nici tâmplărie nouă, consideră autoritățile… când mai crapă ceva vine Dorel și cârpește. De spațiile de joacă din curtea acestora nici nu mai vorbim, acestea sunt de neînlocuit de generații. Important e că de ani buni, în perioada de înscrieri, cererea e foarte mare, faptul că părinții formează cozi la depunerea dosarelor la primele ore ale zilei nefiind o noutate.
Primăria Bistrița are în administrare 5 creșe, pe străzile Zimbrului, Aleea Plăieșului, Șieului, Andrei Mureșanu și Mesteacănului, acestea fiind frecventate de aproximativ 250 de antepreșcolari.